Budjettia ja muutakin syksyn asiaa

”Pääradan peruskorjauksen suunnittelun yhteydessä tulee lähtökohtana pitää, että Helsingin päärautatieaseman ja Tampereen rautatieaseman välinen matka voidaan liikennöidä alle tunnissa perinteisellä kalustolla”. Tämä on suora lainaus valtionvarainministeriön budjettiesityksestä vuodelle 2019. Kuulostaa erittäin hyvältä myös eteläpohjalaisin korvin, sillä tunnin yhteys välillä Tampere-Helsinki tarkoittaisi käytännössä noin kahden tunnin matka-aikaa välillä Seinäjoki-Helsinki.

Käytännössä budjettiesitys antaa vain varovaisia lupauksia riittävien suunnittelumäärärahojen osoittamiseksi hankkeen käynnistämiseen. Etelä-Pohjanmaa on vahvasti mukana koko pääradan kehittämistä ajavan Päärata-työryhmän toiminnassa ja on todellakin myös meidän intressissämme, että Tampere-Helsinki -välin kehittäminen käynnistyy ja jatkuu aikanaan luonnollisesti pohjoiseen Tampere-Seinäjoki -kaksoisraiteen muodossa.

Sinänsä huolestuttavaa ja kuvaavaa nyky-Suomen meiningille on, että näinkään vahvan nousukauden aikana maamme hallitus ei saa aikaan ylijäämäistä budjettia, vaan budjetin tasapainottamiseksi on otettava lähes kolme miljardia uutta velkaa. Tämä kertonee ennen muuta siitä, että osa työttömyydestämme on jämähtänyt raskaaksi rakenteelliseksi työttömyydeksi, jota edes nykyisen kaltainen noususuhdanne ja osaajapula eivät ratkaise.

Kesä on ollut kauppakamarillemme muutosten aikaa. Yhdeksän vuotta kauppakamaria erittäin ansiokkaasti palvellut Tomi Kohtanen siirtyy uusiin haasteisiin Elisa Oyj:n palvelukseen. Menetämme ykkösluokan osaajan ja aivan huipputyökaverin, mutta uskon Tomin osaamisen, asenteen ja yhteistyökyvyn lopulta hyödyntävän koko aluettamme myös hänen uuden työnantajansa palveluksessa. Tomin tilalle omaan organisaatioomme olemme rekrytoimassa uutta osaajaa, jonka uskon löytyvän reilun neljänkymmenen erinomaisen hakijan joukosta.

Toivottavasti poikkeuksellisen lämmin kesä on antanut kaikille lepoa, virkistystä ja uusia ajatuksia, joiden avulla lähdetään kohtaamaan syksyn varmasti mielenkiintoisia haasteita.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja
Pertti Kinnunen