Vientikaupan asiakirjat

KAUPPAKAMARI ALKUPERÄN TODISTAJANA JA ASIAKIRJOJEN MYÖNTÄJÄNÄ JA VAHVISTAJANA
Kun tuotteita viedään ulkomaille, voi tavaran vastaanottaja, vastaanottavan maan tulli tai muu vastaava toimija pyytää tavaran alkuperän todistamista. Euroopan Unionin alueella tuotettujen tavaroiden alkuperä todistetaan Euroopan Yhteisön yleisellä alkuperätodistuksella (Certificate of Origin), jonka saa oman maan kauppakamarilta. Etelä-Pohjanmaalla yritykset voivat hakea alkuperätodistuksia Etelä-Pohjanmaan kauppakamarilta – e-vientiasiakirjat.fi.

Kauppakamarin asema erilaisten asiakirjojen myöntäjänä ja vahvistajana on tunnustettu. Kauppakamarit kuuluvat maailmanlaajuiseen organisaatioon, ja niihin luotetaan kaikkialla maailmassa. Kauppakamarin viranomaispalveluina käsitellään muun muassa ulkomaankaupassa tarvittavat ATA carnet -tulliasiakirja, CPD/China-Taiwan Carnet, Euroopan Yhteisön yleinen alkuperätodistus, kauppalaskut, suositukset vientiyrityksille, Full confidence -todistukset, Force majeure -todistukset ym. erityistodistukset.

Joissain tapauksissa tavaran vastaanottaja tai tulli voi vaatia EUR.1 alkuperätodistusta, jonka saa Suomessa tullilta.

EUROOPAN YHTEISÖN YLEINEN ALKUPERÄTODISTUS
Alkuperätodistuksen tarkoitus on yksinomaan osoittaa tavaroiden alkuperä, jotta voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten määräysten mukaisesti (esim. remburssien avaaminen). Alkuperätodistusta käytetään sellaisiin maihin, joiden kanssa EU:lla ei ole vapaakauppasopimuksia, joten se ei anna oikeutta etuuskohteluun. Lue lisää Keskuskauppakamarin sivuilta tai siirry suoraan sähköiseen e-vientiasiakirjat.fi -palveluun. Kauppakamari kouluttaa viejäyrityksiä vientiin, tullaukseen ja vientilausekkeisiin liittyen.

KAUPPALASKUN VAHVISTAMINEN
Kauppakamari voi vahvistaa kauppalaskun leimalla, päiväyksellä ja valtuutetun henkilön allekirjoituksella. Kauppalaskuja vahvistetaan sekä sähköisesti että manuaalisesti. Jotkin maat haluavat edelleen ns. märkäleiman mutta sähköisen leiman hyväksyvät maat ovat enemmistö.

ATA CARNET -TULLIASIAKIRJA VÄLIAIKAISEEN VIENTIIN
ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jolla voit viedä tavaroita väliaikaisesti ulkomaille maksamatta tulleja tai veroja. Järjestelmään kuuluu 71 maata. ATA carnet on voimassa yhden vuoden, jonka aikana voit tehdä sillä yhden tai useamman matkan järjestelmän jäsenmaihin.
ATA Carnet yleisohjeet
Jätä hakemus

ATA Carnet – hakemuksen käsittelyaika on 5 arkipäivää. Valmis ATA Carnet voidaan sopia noudettavaksi kauppakamarimme toimistolta arkisin tai se voidaan postittaa. Huomaathan, että postitettaessa toimitusaika tilauksesta posti saapumiseen voi olla 7-8 arkipäivää.

SUOSITUKSET VIENTIYRITYKSILLE
Kauppakamari voi vahvistaa jäsenyritykselleen suosituskirjeen, jonka vientihenkilö voi esittää esim. mahdolliselle asiakkaalle uuteen vientimaahan mennessään.


TODISTUS YLIVOIMAISESTA ESTEESTÄ ELI FORCE MAJEURE -TODISTUS
Kauppakamari voi vahvistaa tarvittaessa todistuksen, jossa todetaan jokin tietty toimituksen viivästymisen aiheuttava tapahtuma, esim. lakko tai tulipalo, mutta ei arvioida sen oikeudellisia vaikutuksia.